«Είμαι μια καρικατούρα του εαυτού μου και το απολαμβάνω» είναι μια από τις πιο γνωστές ρήσεις που του έχουν αποδοθεί. «Είναι σαν να φοράω μάσκα. Για μένα το Καρναβάλι της Βενετίας διαρκεί όλο τον χρόνο».
Ο Κάρλ Λάγκερφελντ με τον θάνατό του στα 85 του χρόνια, κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. Γεννημένος στο Αμβούργο της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1933, υπήρξε γόνος μιας πολύ εύπορης οικογένειας βιομηχάνων. Με μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Σουηδό, ο Καρλ άφησε την πατρίδα του και ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της μόδας, το Παρίσι στη νεαρή ηλικία των 20 χρόνων. Έχοντας μεγαλώσει μέσα στις ανέσεις, ανέπτυξε μια προσωπικότητα έντονη και επιβλητική και δεν φοβήθηκε να διεκδικήσει τα όνειρά του.
Ξεκινώντας τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μόδας, άλλαξε το όνομά του από Lagerfeldt σε Lagerfeld καθώς θεωρούσε πως θα ήταν πιο εμπορικό και πιο εύηχο. Όταν το 1955 επικράτησε σε έναν διαγωνισμό σχεδίου κοστουμιών, προσελήφθη ως βοηθός του Πιερ Μπαλμέν. Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες, με τον ιταλικό οίκο μόδας «Tiziani» το 1963, τον επόμενο χρόνο με τον γαλλικό οίκο μόδας «Chloé», το 1970 ξεκίνησε μια σύντομη συνεργασία με τον ιταλικό οίκο μόδας «Curiel» και το 1965 εντάχθηκε στην οικογένεια του ιταλικού οίκου μόδας «Fendi», σχεδιάζοντας γούνες, ρούχα και κοσμήματα. Ωστόσο, αναμφίβολα το καθοριστικό βήμα στην καριέρα του υπήρξε το 1983, όταν ανέλαβε την θέση του επικεφαλής σχεδιαστή και καλλιτεχνικού διευθυντή στον θρυλικό γαλλικό οίκο «Channel”.
Φορώντας τα σκουρόχρωμα κοστούμια του, τους ψηλούς γιακάδες στα λευκά πουκάμισα, τα μαύρα γάντια, το χαρακτηριστικό του χτένισμα, και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά του, τα οποία καθιέρωσε μεγαλώνοντας, αποτέλεσε και ο ίδιος ένα από τα ισχυρότερα brands, μια φιγούρα αναγνωρίσιμη από όλους, αφήνοντας το δικό του προσωπικό αποτύπωμα. Προκλητικός, εκκεντρικός, αντισυμβατικός, πολλές φορές προκάλεσε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε ποτέ από το να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του. Άλλωστε όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, «Η αλήθεια, λένε, είναι σαν το οινόπνευμα: τσούζει, αλλά κάνει καλό. Οι περισσότεροι βέβαια τη φοβούνται, και γι’ αυτό την αποφεύγουν».
Ο Κάρλ στην πορεία της καριέρας του, κατάφερε να κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό τόσο από τους ανταγωνιστές του όσο και από τα σημαντικότερα διεθνώς αναγνωρισμένα μοντέλα, τα οποία θα έκαναν τα πάντα για να διασφαλίσουν μια συνεργασία με τον «Kaiser Karl» όπως είχε καθιερωθεί να τον αποκαλούν εξαιτίας της γερμανικής καταγωγής του. Με πολύ σκληρή δουλειά και πάθος κατάφερε τελικά να εδραιώσει τον μύθο του για περισσότερο από μισό αιώνα μέχρι τον θάνατό του. Όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος, «μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει». Επιχειρηματική διάνοια και με μεγάλη αγάπη για την δουλειά του, ο Λάγκερφελντ για πολλά χρόνια σχεδίαζε ταυτόχρονα κομμάτια για τις κολεξιόν του οίκου Fendi, αλλά και της δικής του επώνυμης εταιρίας. O σχεδιαστής ο οποίος ήταν άρρωστος εδώ και αρκετό καιρό, εργαζόταν μέχρι τελευταία στιγμή, διευθύνοντας και δίνοντας οδηγίες σχετικά με τις επόμενες δουλειές που ετοίμαζε.
“What I do Coco would have hated,” είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες δηλώσεις του Λάγκερφελντ που βρίσκει κανείς στο «The World According to Karl», ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον ίδιο, που περιέχει συμπυκνωμένη τη φιλοσοφία του διάσημου σχεδιαστή μόδας για τη ζωή και τις επιμέρους πτυχές της. «Κάνω αυτό που δεν θα έκανε ποτέ εκείνη. Έπρεπε να βρω το δικό μου αποτύπωμα. Έπρεπε να πάω από αυτό που ήταν η Channel, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι, που θα έπρεπε να είναι». Έτσι ο Καρλ χάραξε την δική του πορεία, αφήνοντας την δική του ιστορία, χτίζοντας τον δικό του μύθο που δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί έμπνευση.
Photo Credit : GettyImages/Ideal Image