του Γιάννη Βαλαβάνη
Υπάρχουν στην αγορά κάποια προϊόντα που δεν ξέρω γιατί αλλά παρότι είναι πάρα πολύ αξιόλογα παγκοσμίως είτε δεν εισάγονται στην Ελλάδα αλλά και κάποια αν και εισάγονται, δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση από τους καταναλωτές κυρίως λόγω της άγνοιας που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό, από την ελλιπή ενημέρωση ή από τη μικρή γκάμα τους στη αγορά. Αυτό μάλλον οφείλεται στη λάθος προώθηση όσο και στην υπερπληθώρα των προϊόντων που -κατά μια έννοια- πνίγουν τον καταναλωτή και του προκαλούν πανικό. Δεν μιλάμε βέβαια για προϊόντα κακής ποιότητας ή δεύτερης κατηγορίας αλλά για ισάξια με τα ανάλογα της ίδιας κατηγορίας που έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση. Η κατάλληλη φράση που αντικατοπτρίζει αυτό που θέλω να πω είναι Αγγλική και θα τη παραθέσω αυτούσια: «Value for Money».
Ένα τέτοιο ρούμι λοιπόν είχα βρει και σε μία κάβα εδώ στη χώρα μας -παρεισαγωγή από κάποιον ιδιώτη εισαγωγέα αφού δεν εισάγεται από την επίσημη εταιρία εισαγωγής αν και έχει έδρα στη χώρα μας-, το Cacique Extra Anejo 500 (Indian Chief). Είχα διαβάσει ήδη κάποια πράγματα: Από Βενεζουέλα, ή ίδια εταιρία που παράγει και το Diplomatico και το Pampero ( καταλαβαίνετε τώρα, κομμουνιστικά πράγματα, όλα κρατικά.) Δεν θυμάμαι τώρα πόσα χρήματα έδωσα ακριβώς επειδή έχουν περάσει και μερικά χρονάκια αλλά κάπου στα 30 ευρώ γιατί θυμάμαι ότι η απλή φιάλη Cacique Anejo κόστιζε περίπου τα μισά αν και τα δύο ήταν στους 40 αλκοολικούς βαθμούς, άρα η διαφορά ήταν στη ποιότητα. Ό, τι πληρώνεις παίρνεις και το κατάλαβα με την πρώτη δοκιμή. Πράγματι εξαιρετικό προϊόν με βαθυκόκκινο κεχριμπαρένιο χρώμα, πολύ βανίλια (χαρακτηριστικό των ρουμιών της Βενεζουέλας), φουντούκια και καραμέλα με πάρα πολύ γλυκιά και μεγάλης διάρκειας επίγευση, ήπιο σώμα και με πολύ έντονη τη γεύση του ζαχαροκάλαμου. Το 500 ήταν η επετειακή έκδοση για τα 500 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο και συγκεντρώνει τα πιο μοναδικά και ποιοτικά αποστάγματα της Licorerias Unidas de Venezuela, οπότε υπήρξα τυχερός που το βρήκα εκείνη τη χρονιά σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον, αλλά και στην απλή έκδοση που υπάρχει στην αγορά τη δοκίμασα και είναι εξαιρετικό προϊόν για το κόστος του και σίγουρα πολύ καλύτερο από κάποια εφάμιλλα υπερεκτιμημένα.
Ας πιάσουμε τώρα και τους υπόλοιπους της Καραϊβικής, τους Κουβανούς, οι οποίοι έχουν και αυτοί κάποια πολύ εξαιρετικά πούρα στη γκάμα τους αλλά για δικούς της λόγους η Habanos δεν τα εισάγει στην χώρα μας ή τέλος πάντων φέρνει κάποια όποτε το θυμηθεί. Τα El Rey del Mundo, (Ο Βασιλιάς του Κόσμου), είναι ακριβώς αυτό που ανέφερα πιο πάνω, «value for money». Τα πρωτοδοκίμασα στην Αβάνα πριν μερικά χρόνια και βρήκα αμέσως ένα πολύ γλυκό και αρωματικό πούρο, εύκολο για όλες τις ώρες της ημέρας. Μεγάλη διάρκεια στα αρώματά του, σου αφήνει πολύ γλυκιά επίγευση, δίνει όλη του την ένταση και χωρίς μεγάλη παλαίωση και καταλαβαίνεις αμέσως το χαρακτηριστικό πούρο Κούβας φτιαγμένο από τα ποιοτικότερα καπνά. Αν και διάβασα ότι η φάμπρικα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1870 από κάποιο Γερμανό μετανάστη στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Antonio Allones, αδερφό του Ramon Allones της γνωστής φάμπρικας. Το πούρο που δοκίμασα ήταν το αντιπροσωπευτικό Churchill της φάμπρικας με το όνομα Tainos (οι ιθαγενείς της Κούβας) και απ’ ότι είδα στη κούτα ήταν μόλις τριών ετών, μέτριο προς δυνατό και πάρα πολύ αρωματικό, στα πέντε με οχτώ χρόνια θα ήταν βέβαια ιδανικό. Τιμή δε θυμάμαι ακριβώς αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση η διαφορά τιμής με τα άλλα Churchill, περίπου 20% στην Αβάνα.
Και τα δύο προϊόντα πάρα πολύ καλά και πάρα πολύ αντιπροσωπευτικά του είδους τους, θα έβαζα και στα δύο 9/10, και λόγω ποιότητας αλλά και πολύ περισσότερο για τη σχέση της τιμής ως προς το προϊόν. Αν κάποια στιγμή υπάρξουν σε ευρεία γκάμα στη χώρα μας νομίζω ότι θα γνωρίσουν ανάλογης αποδοχής.