«Το design είναι τόσο απλό, που το κάνει πολύπλοκο».
(Paul Rand)
Ηφιλοσοφία του fitness διαρκώς εξελίσσεται, ενώ παράλληλα συνεχώς επανασχεδιάζεται. Στα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας, fitness ήταν ένας τρόπος ζωής, το κυνήγι των ζώων, η καλλιέργεια της γης και άλλες ασχολίες οι οποίες απαιτούσαν fitness skills. Για τους αρχαίους Έλληνες το fitness ήταν το μέσο για να πραγματωθεί η έννοια «νους υγιής εν σώ- ματι υγιεί». Κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων, το fitness χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ενδυνάμωσης, αλλά και αξιολόγησης των στρατευσίμων αν είναι ικανοί ή όχι να υπηρετήσουν τη μητέρα πατρίδα.
Στους δικούς μας μοντέρνους καιρούς, το fitness βοηθά στη μείωση του stress, στη συνολική υγεία και ευεξία, στην πρόληψη τραυματισμών, κακώσεων και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και ως θεραπευτική διαδικασία. Ενώ, όμως, έχουμε πολύ περισσότερη γνώση στη διάθεσή μας, που μας επιτρέπει τη δημιουργία ειδικών πρωτοκόλλων κατάρτισης και ανάπτυξης όλων των παραμέτρων, παρ’ όλα αυτά επανασχεδιάζουμε ή ανακυκλώνουμε παλιές έννοιες. Τη δεκαετία του ’70 υπήρξε μια στροφή από την κλασική εκγύμναση με μπάρες σε συστήματα «cam», τα οποία τώρα έχουν αντικατασταθεί από kettlebells, sandbags και οτιδήποτε αντιπροσωπεύει το functional training (λειτουργική εκγύμναση). Φυσικά, ενδιαμέσως εμφανίζονται συστήματα… διαστημικής εκγύμνασης, όπως οι πλατφόρμες δόνησης, που καθιερώθηκαν ευρέως, και τελευταία τα γιλέκα με ηλεκτροδιέγερση.
Με τα χρόνια, παράλληλα, είδαμε και βλέπουμε διαφοροποί- ηση στον ρόλο και στο ύφος του coach. Κάποτε ήταν ο ακα- δημαϊκός δάσκαλος, που τώρα έχει αντικατασταθεί από τον γυμναστή… λοχία που φωνάζει και πιέζει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι φέρνει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Κάθε χρόνο έχουμε ένα νέο προπονητικό προϊόν, ένα ννέο προπονητικό τίτλο εργασίας. Με αυτόν τον ρυθμό και με τη γενικότερη και ειδικότερη βιομηχανοποίηση των πάντων, σε κάποια χρόνια από τώρα επιτυχημένος και ικανός wellness coach θα είναι αυτός που θα οφείλει να έχει επιστημονική ολιστική γνώση και κατάρτιση και δεν θα αποκλίνει από τις βασικές θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης υγείας και ευε- ξίας προς τους αθλητές του και τους πελάτες του.
*Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπει- ρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox.
του Βησσαρίωνα Ζέρβα
Contact info: zervvis@yahoo.gr