Roi sans Reine
[ssba]

Φυσικά, η βασίλισσα είναι το ισχυρό κομμάτι στο σκάκι.
Ισχυρότερο, όμως, είναι το να μπορείς να κάνεις ματ χωρίς βασίλισσα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί που μπορούν να στριμώξουν και τελικά να “ρίξουν” τον βασιλιά του αντιπάλου.
Ο κοινός παρανομαστής κάθε συνδυασμού είναι: ένα κομμάτι απειλεί και το άλλο κλείνει τον δρόμο της διαφυγής.

Πρόσεξε, όμως! Όταν κανένα κομμάτι δεν απειλεί (ρουά) αλλά και τα δύο δεν αφήνουν τον αντίπαλο να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, τότε η παρτίδα λήγει σε ισοπαλία.

Αν δεν πέσεις στην παγίδα, οι 11 ομορφότεροι συνδυασμοί είναι οι παρακάτω γιατί αποδεικνύουν πως κανένα κομμάτι δεν είναι αδύναμο αλλά και πως ο ίδιος ο βασιλιάς μπορεί να περάσει από την άμυνα στην επίθεση…”θανάσιμα”.

 

2 Πύργοι
Απομακρύνεις και τους δύο πύργους από τον βασιλιά του αντιπάλου έτσι ώστε να μην τους απειλεί και φροντίζεις οι πύργοι σου να μην είναι στην ίδια σειρά -γράμμα ή νούμερο- για να μην εμποδίζονται μεταξύ τους.
Έτσι, ο ένας πύργος απειλεί (ρουά) ενώ ο άλλος αποκλείει την διαφυγή του βασιλιά. Όταν ο βασιλιάς στριμωχτεί σε μία από τις τέσσερις πλευρές της σκακιέρας κι έχει τον έναν πύργο να του “κλείνει τον δρόμο”, ο άλλος πύργος κάνει ρουά και ματ.

2 Αξιωματικοί
Με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι πύργοι, λειτουργούν και οι αξιωματικοί. Ο ένας απειλεί κι ο άλλος εμποδίζει την διαφυγή του βασιλιά. Εδώ, όμως, χρειάζεσαι κι ένα εμπόδιο πίσω από το οποίο να στριμώξεις τον βασιλιά. Αν δεν διαθέτεις εσύ αυτό το εμπόδιο, εκμεταλλεύσου ένα κομμάτι του αντιπάλου.

Πύργος Solo
Αυτό είναι το πιο ωραίο σφάλμα που κάνουν οι αντίπαλοι, να στριμώχνουν τον βασιλιά τους πίσω από το αρχικό τείχος του ροκέ (τρία πιόνια) ενώ έχουν βγάλει και τους δύο πύργους τους μπροστά για να σου επιτεθούν.
Κι εκεί που στήνουν τη μάχη, κατεβάζεις έναν πύργο και…checkmate!

Πύργος + Πιόνι
Το concept είναι ακριβώς το ίδιο με το παραπάνω μόνο που σε περίπτωση που το αρχικό τείχος του ροκέ έχει σπάσει, μπορείς να εμποδίσεις τη διαφυγή του βασιλιά μ’ ένα και μόνο πιόνι.

Πύργος + Αξιωματικός
Στην ίδια πρακτική με τις δύο παραπάνω, ο αξιωματικός από μακριά κλείνει το “παραθυράκι” που έχει αφήσει το τείχος του ροκέ. Πρώτα φέρνεις τον αξιωματικό σε αυτήν την θέση και μετά κατεβάζεις τον πύργο.

Πύργος + Βασιλιάς
Ο βασιλιάς δεν είναι απλά ένα μάχημο κομμάτι αλλά και πάρα πολύ ισχυρό αφού κάνει όλες τις δυνατές κινήσεις της βασίλισσας απλά περιορίζεται σε ένα τετράγωνο.
Σε αυτόν τον συνδυασμό, ο βασιλιάς λειτουργεί σαν εμπόδιο διαφυγής ερχόμενος κοντά στον αντίπαλο βασιλιά μ’ ένα τετράγωνο απόσταση και ο πύργος απειλεί την θέση του.
Αυτός ο συνδυασμός θέλει προσοχή γιατί είναι εύκολο να καταλήξει σε ισοπαλία.

Πύργος + Ιππότης
Εξαιρετικός συνδυασμός γιατί μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια ακόμα κι αν ο αντίπαλος έχει περισσότερα ισχυρά κομμάτια από ‘σένα και σε καλές θέσεις. Ο ιππότης (άλογο) είναι από τα κομμάτια που δεν εμποδίζονται γι’ αυτό και σε συνεργασία με τον πύργο μπορεί ν’ ανατρέψει κάθε δυναμική.

Ιππότης + Αξιωματικός
Ο ιππότης και σε συνδυασμό με τον αξιωματικό μπορεί να γίνει “θανάσιμος” είτε όταν απειλεί είτε όταν κλείνει.

Εδώ, ο βασιλιάς έχει στριμωχτεί πίσω από ένα δικό του κομμάτι σε λευκό τετράγωνο, ο ιππότης κλείνει το μοναδικό τετράγωνο διαφυγής και ο αξιωματικός έρχεται και κάνει ματ.

Αξιωματικός + Βασιλιάς
Στην ίδια τακτική με την παραπάνω, ο βασιλιάς κλείνει και ο αξιωματικός επιτίθεται.

Αξιωματικός + Πιόνι
…κι εδώ το πιόνι κλείνει ενώ ο αξιωματικός επιτίθεται στον στριμωγμένο βασιλιά.

Δύο Πιόνια + Ιππότης
Άλλος ένας εξαιρετικός συνδυασμός. Ένα πιόνι που αντί να κατέβει και να μετατραπεί σε βασίλισσα, κάνει επίθεση με τη δύναμη του ενώ το δεύτερο πιόνι το στηρίζει και ο ιππότης κλείνει.

Με ένα πιόνι κι έναν ιππότη, όμως, το παιχνίδι καταλήγει σε ισοπαλία.

 

Featured image:
Ο grandmaster, Bobby Fischer το 1972 στην Ισλανδία, μετά το τελευταίο του παιχνίδι με τον Boris Spassky όπου τον αιφνιδίασε με την “Σικελιανή Άμυνα”. Ο Spassky μετά από αυτήν την παρτίδα παραιτήθηκε.
Keystone/Getty Images

[ssba]
About Men