της Μαριανίνας Πάτσα
«Αν σας αρέσει, σύρετε την οθόνη δεξιά. Αν όχι, σύρετε αριστερά». «Ταιριάζετε κατά 92% με τον υποψήφιο Α και κατά 64% με τον υποψήφιο Β». Εικονικοί κόσμοι, εικονικοί άνθρωποι, εικονικές σχέσεις. Εικονικά ταιριάσματα που υπόσχονται το τέλειο. Άνθρωποι με τα κινητά στο χέρι, χωμένοι στις οθόνες να ψάχνουν ασύστολα. Για μερικούς η ιστορία έχει αίσιο τέλος. Όμως δεν είναι αυτός ο κανόνας.
Τα dating apps έχουν αλλάξει προ πολλού το τοπίο των ραντεβού και των γνωριμιών. Η οθόνη προσφέρει την απαραίτητη κάλυψη, Αποκαλύπτουμε όσα εμείς θέλουμε ενώ η φωτογραφία μας -αυτή η προσεκτικά επιλεγμένη εικόνα- κάνει τη διαφορά. Το 90% του online dating εξαρτάται από αυτήν. Και με τι μεγάλη ευκολία πατάμε το κουμπάκι της απόρριψης! Αφού πιο κάτω υπάρχει κι άλλος -κι άλλοι- στην ουρά.
Όμως στο τέλος της, τείνουμε να ξεχνάμε πως ο ρομαντισμός είναι αδύνατος χωρίς συνεχή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η ποσότητα των ραντεβού μας, αλλά η ποιότητα των αλληλεπιδράσεών μας. Αντιμετωπίζουμε τη διαδικτυακή επαφή σαν μια μαθηματική εξίσωση αντί να επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας. Και αλίμονο αν φανούμε τρωτοί και «ανθρώπινοι». Χαλάει το image. Αλλάζουμε εύκολα τις νόρμες μας κατά το πώς μας συμφέρει. Τρέμουμε μην πιαστούμε κορόιδα (και τι έγινε;). Γινόμαστε ακόμα και αγενείς, ενώ η αυτοαναφορικότητα χτυπάει κόκκινο. Κι όλα αυτά, γιατί;
Ο Alain Badieu υποστηρίζει πως «η αγάπη είναι ένα μάθημα θάρρους». Όμως στις ιστοσελίδες γνωριμιών, δεν υπάρχει ρίσκο. Αντιθέτως, προσπαθούμε τα το αποφύγουμε, με κάθε κόστος. Όμως ποιά ουσιαστική συνάντηση, δεν εμπεριέχει το ρίσκο; Ποια ουσιαστική συνάντηση δεν μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους από εντελώς διαφορετικούς κόσμους; «Ο ρόλος που παίζει η αλλαγή» συνεχίζει ο Badieu «είναι η δημιουργική διάσταση της αγάπης». Και ναι, στο τέλος αυτό είναι το μόνο που υπάρχει, έξω από τα δισδιάστατα προφίλ μας.
Photo Credit: Getty Images | Ideal Image