Startups. Οι ευκαιρίες, τα λάθη, τα απρόβλεπτα! | του Λευτέρη Παπαγεωργίου
«Όταν έχεις μια startup, είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο σε ένα δρόμο με απότομες στροφές, σε ένα βουνό. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο γιατί θα πέσεις στο γκρεμό. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις, γιατί θα βγεις από την πορεία σου και θα καταστρέψεις το όχημα. Περιμένεις πότε θα γίνει ο δρόμος, λεωφόρος – αν γίνει ποτέ. Και τα καύσιμα είναι συγκεκριμένα».
Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Εσύ από την άλλη, ξυπνάς ένα πρωί και έχεις την απόλυτη ιδέα.
Λες: «Θα το κάνω»!
Θα με κάνει πλούσιο και διάσημο. Θα μου ζητούν να μιλήσω στα μεγαλύτερα συνέδρια. Θα είμαι καλεσμένος σε τηλεοπτικά παράθυρα, για να μιλήσω για την εμπειρία μου και το πώς τα κατάφερα.
Πίνεις δυο γουλιές καφέ και αρχίζεις να σκέφτεσαι, λίγο πιο καθαρά.
«Κι αν δεν τα καταφέρω; Πού θα βρω τα χρήματα; Ούτε ξέρω πόσα θα μου χρειαστούν…. Και ποιός θα πουλάει το προϊόν; Ποιός θα γράψει τον κώδικα; Χρειάζομαι δικηγόρο; Συμβολαιογράφο; Λογιστή; Και πού θα ανοίξω την εταιρία μου;»
Διάβασες όλες τις μελέτες επιχειρηματικής ελευθερίας και οικονομικής βιωσιμότητας και είδες ότι, αν αποφάσισες να κάνεις κάτι δημιουργικό και καινοτόμο, είσαι σε λάθος γωνιά του πλανήτη.
Έχεις διαβάσει όμως τον «Αλχημιστή» και σκέφτεσαι: «Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις».
Άρα, απλά, πρέπει να το θέλω αρκετά. Σωστά;
Όχι!
Όσο και να το θέλεις, το σύμπαν δεν θα συνωμοτήσει για να τρέξεις γρηγορότερα από τον Usain Bolt!
Όσο και να το σκεφτείς, δεν θα γίνεις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Όσο και να διαλογιστείς και να οπτικοποιήσεις την απονομή των μεταλλίων, δεν θα γίνεις, έτσι απλά, Ολυμπιονίκης.
Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να γίνεις ο Bill Gates.
Ούτε για να παίξεις στο ΝΒΑ.
Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχει η μαγική συμβουλή για επιτυχία στην επιχειρηματική πορεία.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποφύγεις τα κοινά λάθη, που κάνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, επίδοξοι και πεπειραμένοι.
Οι καλύτερες ιδέες απέτυχαν, γιατί δεν έγινε έρευνα αγοράς. Γιατί, η ομάδα δεν κατάλαβε τις ανάγκες του πελάτη. Γιατί, δεν υπήρξε ποτέ ένα ουσιαστικό επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να λειτουργήσει ως πλοηγός. Γιατί, όταν η ομάδα πήρε την πληροφορία, που ήθελε από τον πελάτη, δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές είτε στο προϊόν είτε στο μοντέλο της εταιρίας. Γιατί, όταν έφτασε η ώρα να κάνει pivot, δεν το έκανε, το έκανε πολύ αργά ή διόρθωσε μια πορεία προς τη λάθος κατεύθυνση. Γιατί, οι επιλογές των ατόμων της ομάδας δεν ήταν οι σωστές. Γιατί, ο χρόνος δεν εκτιμήθηκε σωστά και έγινε λάθος διαχείριση. Και γιατί, οι ιδρυτές ξεκίνησαν τη δουλειά για όλους τους λάθος λόγους.
Τις περισσότερες φορές, όμως, η προσπάθεια απέτυχε γιατί δεν ήταν επαρκής η χρηματοδότηση.
Είτε γιατί το προϊόν δε βγήκε στην ώρα του, είτε γιατί βγήκε, αλλά η αγορά δεν το αποδέχθηκε όσο γρήγορα εκτιμήθηκε αρχικά. Και στις δύο περιπτώσεις τα χρήματα τελείωσαν νωρίς…
Συμπέρασμα: Για να φτάσεις στην επιτυχία πρέπει να αντέξεις στο χρόνο. Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να αποφύγεις τα λάθη που θα οδηγήσουν το όχημά σου εκτός πορείας στο βουνό ή θα σε αφήσουν χωρίς βενζίνη στην ερημιά.
Το άρθρο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο «Startups. Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά».
Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι ο CEO της Entranet και συγγραφέας του βιβλίου: «Startups. Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά».