της Μαριανίνας Πάτσα
Μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας δεν γνωρίζει για τις σοβαρές απειλές που δέχεται η άγρια ζωή και το περιβάλλον. Η Oceanic Preservation Society δίνει φωνή σε εκείνους που δεν μπορούν να ακουστούν: από τα δελφίνια, μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Η Oceanic Preservation Society (OPS) είναι ένας ΜΚΟ που επικεντρώνεται στη θαλάσσια διατήρηση και τον περιβαλλοντισμό, κυρίως μέσα από ταινίες και προβολές. Ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια από τον φωτογράφο και καταδύτη, Louie Psihoyos, το 2005. Η OPS χρησιμοποιεί φιλμ, φωτογραφία, ντοκιμαντέρ και κοινωνικά μέσα, για να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να ενδυναμώσει και να συνδέσει μια παγκόσμια κοινότητα ακτιβιστών που αγωνίζονται για την προστασία του εύθραυστου πλανήτη μας.
Η οργάνωση έφτιαξε και το πολυβραβευμένο “The Cove” (Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2009), που ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών, κινηματογραφιστών και δυτών, σε μια δύσκολη αποστολή: να διεισδύσουν στον απομακρυσμένο όρμο του Ιαπωνικού χωριού Taiji, και να αποκαλύψουν ένα θανατηφόρο μυστικό απαράμιλλης σκληρότητας, όπου τα δελφίνια πρέπει να αγωνιστούν για να επιβιώσουν από τη μαζική σφαγή. Ο προκλητικός συνδυασμός ερευνητικής δημοσιογραφίας, οικολογικής περιπέτειας και σύλληψης δυνατών εικόνων που όποιος τις δει είναι αδύνατον να τις ξεχάσει, το κατέστησαν μια θαρραλέα ιστορία που προκάλεσε όχι μόνο οργή αλλά και δράση.
Το “The Cove”, σε συνδυασμό με τα social media, πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα. Πριν το ντοκιμαντέρ, η μαζική σφαγή των δελφινιών στο Taiji, δεν ήταν γνωστή ούτε καν στην Ιαπωνία. Όμως μετά την προβολή του, ο αριθμός των σχολείων που πλέον σερβίρουν στα παιδιά κρέας δελφινιού (πρακτική επικίνδυνη για την υγεία καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες υδράργυρου), είναι μηδενικός, ενώ πάνω από 1.3 εκατομμύρια άτομα έχουν επικοινωνήσει με τις ιαπωνικές αρχές για το θέμα. Μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας συχνά παραμένει στο σκοτάδι για τις σοβαρές απειλές που δέχεται η άγρια ζωή και το περιβάλλον. Όμως το OPS κατευθύνει τους φακούς του προς αυτά τα ζητήματα, δίνοντας φωνή σε εκείνους που δεν μπορούν να ακουστούν: από τα δελφίνια, μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Το 2ο ντοκιμαντέρ του, Racing Extinction (2015) εκθέτει τον αθέατο κόσμο του εγκλήματος απέναντι στην άγρια πανίδα, διεισδύοντας στις πιο επικίνδυνες μαύρες αγορές του κόσμου. Μια μυστική ομάδα αποκαλύπτει τον σκοτεινό κόσμο της εμπορίας άγριων ζώων, μια προσοδοφόρα και καλά οργανωμένη επιχείρηση, γεμάτη συνδέσμους με εγκληματικά συνδικάτα.
Κάθε δράση, όσο μικρή κι αμελητέα κι αν μοιάζει, έχει αντίκτυπο στον πλανήτη. Στην ιστοσελίδα του ΜΚΟ, https://www.opsociety.org/, μπορούμε να ενημερωθούμε και να αναλάβουμε κι εμείς δράση, είτε με εθελοντισμό, είτε υπογράφοντας σχετικά ψηφίσματα, είτε μαθαίνοντας πώς να τρεφόμαστε καλύτερα ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στην ευζωία του πλανήτη. Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι. Να αρχίσουμε με το πιο αμελητέο. Το σχετικό hashtag τους μας προτρέπει: #StartWith1Thing.