Πρόσωπα και προσωπεία στη ψηφιακή εποχή

O νεαρός Αρμένιος καλλιτέχνης Tigran Tsitoghdzyan οραματίζεται και δημιουργεί εντυπωσιακά large-scale πορτρέτα που συνδυάζουν με έναν τρόπο σκοτεινό και μελαγχολικό στοιχεία υπερρεαλισμού και ρεαλισμού. Η ζωγραφική σειρά έργων του «Καθρέπτες» παρουσιάζει μια συλλογή με πρόσωπα τα οποία καλύπτουν, σαν ημιδιάφανοι μανδύες, χέρια που αποπροσανατολίζουν την αρχική σκέψη του αναγνώστη, άγοντας την εικόνα σε ένα πιο περίπλοκο και βαθύ μονοπάτι. Το ενδιαφέρον όμως της δουλειάς του δεν έγκειται μόνο στη θεματολογία, αλλά και στο νόημα που κρύβεται πίσω από τα έργα αυτά καθαυτά. Ο κάθε πίνακας λειτουργεί σαν βήμα άσκησης κριτικής από τα μάτια του καλλιτέχνη. Η σημασία της έννοιας της μοναδικότητας του κάθε ατόμου, σε μια εποχή συνεχούς επιφανειακής προβολής, υπερέκθεσης και sel es, συχνά παραλείπεται και καταλήγουμε εκούσια ή ακούσια να κατηγοριοποιούμε και να κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις μέσα από τα ποικίλα φίλτρα των social media. Ο Tsitoghdzyan θε- ωρείται φαινόμενο στον χώρο της τέχνης. Βρήκε τη δική του μοναδική κλίση και ξεκίνησε την πορεία του ως παιδί-θαύμα στα 4 του χρόνια, όταν πήρε στα χέρια του το πρώτο πινέλο. Πολύ σύντομα και καθόλου τυχαία, τον ανακάλυψε ο Henrik Iguitian, κριτικός τέχνης και ιδρυτής του Modern Art Museum and Children Art Museum στο Γερεβάν της Αρμενίας. Εκείνος μάλιστα διοργάνωσε την πρώτη προσωπική ολοκληρωμένη έκθεση του Tigran στα 10 του χρόνια, η οποία απετελείτο από εκατό έργα. Η έκθεση ξεκίνησε από την Αρμενία και συνέχισε στην Ισπανία και την Αμερική.

Η συλλογή «Καθρέπτες», πέρα από την καλλιτεχνική της βαρύτητα και την τεχνική δεινότητα, αναζητά να εξερευνήσει σε βάθος το φλέγον θέμα της σύγχρονης πραγματικότητας. Ο καλλιτέχνης κατανοεί και καταδεικνύει πώς το internet έχει επιδράσει στην επιθυμία μας να αναδεικνύουμε πτυχές της προσωπικής μας ζωής, αλλά και τη δύναμη που τώρα έχουμε αποκτήσει ως προς τον έλεγχο της εικόνας μας. Τα διάφανα χέρια που καλύπτουν τα πρόσωπα στα έργα του φαντάζουν ως διττός μεν, ιδανικός δε, συμβολισμός.

Τα χέρια αυτά αντικατοπτρίζουν τη δική μας δυσκολία ή και ανικανότητα να διαφυλάξουμε την προσωπική μας ταυτότητα σήμερα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να τα εκλάβει κανείς ως μια μάσκα, ένα πέπλο ασφαλείας που προφυλάσσει την αληθινή ταυτότητα των προσώπων που απεικονίζονται στους πίνακες του Tsitoghdzyan – ακριβώς όπως τα διαδικτυακά μας alter ego είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικά ή έστω σπάνια αποδίδουν με ακρίβεια αυτό που ουσιαστικά είμαστε.

Το ταλέντο του Tigran ως προς την εικαστική σύνθεση και την ισορροπία στα έργα του συμπορεύεται με την επιθυμία να προκαλέσει και να καταρρίψει τα όρια στα νοηματικά θέματα που μπορεί η τέχνη να επικοινωνήσει. Με αυτή την προσπάθεια εξερεύνησης των επιδράσεων των social media στην κοινωνία, παρακινεί τους θεατές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να βιώσουν τον συνδυασμό των old school τεχνικών με τις νέες αρχές και ιδέες που επικρατούν σήμερα.

Ο Tsitoghdzyan σπούδασε στη Yerevan Academy of Fine Arts το 1999 και απέκτησε το Μεταπτυχιακό του από το École Cantonale d’Art du Valais Artists στην Ελβετία το 2005. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δούλευε ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων στο State Pantomime Theater στην Αρμενία. Μετά την αποφοίτησή του, ολοκλήρωσε επιτυχώς τα artist residencies του στην Αγγλία και στη Νότια Αφρική. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Tsitoghdzyan πραγματοποίησε πολυάριθμες εκθέσεις στην Αρμενία, στη Ρωσία, στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχοντας πλέον ως έδρα του τη Νέα Υόρκη, η δουλειά του έχει συμπεριληφθεί σε ιδιωτικές συλλογές, galleries και μουσεία ανά τον κόσμο.

Ένα μεγάλο μέρος από την τελευταία σειρά έργων του «Καθρέπτες» θα εκτί- θεται από 14 έως 28 Δεκεμβρίου στην Opera Gallery στο Mayfair του Λονδίνου, στο πλαίσιο της έκθεσης Hyperrealism. Για περισσότερες πληροφορίες: londona@operagallery.com.

της Θεοδώρας Μήτσου

 

Popular
Recent
Style