Royal Sport

της Κέλλυς Σταυροπούλου

Πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να πούμε ότι το polo δεν είναι ένα νεόφερτο αριστοκρατικό «χούι», όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ομαδικά αθλήματα. Συγκεκριμένα άρχισε να παίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ. στην Περσία, το σημερινό Ιράν δηλαδή, και στη συνέχεια η φήμη του εξαπλώθηκε στην Αραβία, στο Θιβέτ, στην Κίνα, στην Ιαπωνία. Το έχουμε ταυτίσει με τους Βρετανούς και την Αργεντινή: στην πραγματικότητα οι Βρετανοί γνώρισαν το polo κατά την αποικιοκρατία τους στην Ινδία, στο τέλος του 19ου αιώνα, οπότε και δημιούργησαν τους κανόνες του ως σύγχρονου αθλήματος, ενώ οι ίδιοι το διέδωσαν και στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1870, όταν η χώρα βρισκόταν υπό την κατάληψή τους. Οι Αργεντίνοι αγκάλιασαν το άθλημα τόσο ώστε η δημοτικότητά του να διατηρηθεί μέσα στους αιώνες και η χώρα να μετράει μέχρι σήμερα τους περισσότερους παγκόσμιους πρωταθλητές polo. Το πώς έφτασε να γίνει σύμβολο στιλ και καλής καταγωγής είναι μια άλλη ιστορία, που μάλλον σχετίζεται με την ύπαρξη αλόγων στη συνάρτηση. Οι ιππικές δραστηριότητες, άλλωστε, είναι συνυφασμένες με τους ευγενείς… Πρώτο και καλύτερο το βρετανικό Στέμμα είναι απολύτως ταυτισμένο με το polo. Φρόντισε να μας το θυμίσει και ο πέμπτος κύκλος της σειράς του Netflix «Crown», που μας έδειξε τη βασίλισσα να παρακολουθεί αγώνες polo, την πολιτική της να τιμά τον χορηγό των εκάστοτε αγώνων καθήμενη δίπλα του και τον Mohamed Al-Fayed να συλλαμβάνει την ιδέα να αγοράσει τα Harrods και να γίνει χορηγός στους επόμενους αγώνες μόνο για να κατακτήσει την ίδια τιμή. Στη διάρκεια αγώνων polo, άλλωστε, ο ίδιος γνώρισε την πριγκίπισσα Diana και ξεκίνησε η ιστορία της οποίας το τέλος γνωρίζουμε. Όπως και να έχει, η οικογένεια του Windsor έχει προσφέρει αρκετούς επιφανείς παίκτες. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄, ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ δηλαδή, έπαιζε τακτικά polo. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θεωρείται αρκετά ικανός στο polo –ακόμη και με τον περιορισμό να παίζει με το δεξί χέρι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, αν και είναι αριστερόχειρας– και ο σημερινός βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ επίσης έχει διακριθεί. Ακόμη και ο μικρός πρίγκιπας Γεώργιος έχει ήδη αρχίσει να προπονείται προκειμένου να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς του. Όμως, αν ένα μέλος της οικογένειας αγάπησε αληθινά το polo, αυτός ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ο ίδιος το 1955 ίδρυσε ένα από τα πιο γνωστά club polo, το Guards Polo Club, το οποίο έκτοτε εξελίχθηκε ώστε σήμερα να θεωρείται το σημαντικότερο και μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε αριθμό μελών και γηπέδων.

Όμως το polo δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του αγγλικού Στέμματος. Ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος ο δεύτερος όχι μόνο είναι παθιασμένος παίκτης, αλλά και ο ιδρυτής και χορηγός του Monte Carlo Polo Cup, ενός τετραήμερου event που καθιερώθηκε για να τιμά το «σπορ των βασιλιάδων» και λαμβάνει χώρα σε έναν πολυτελή ιδιωτικό χώρο λίγο έξω από το Μονακό, στο χωριό Saint-Martin de Peille. Όσοι είναι γνώστες, ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Μιλάμε για έναν θεσμό που προάγει τις αξίες και την κουλτούρα του αθλήματος. Πέρα από τα γήπεδά του, ξεχωρίζουν τα avant-garde έπιπλα, το σέρβις, η πολυτέλεια, η μουσική, που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένας «επίλεκτος» DJ, ο οποίος μετά το event βλέπει το κασέ του να αλλάζει κλίμακα. Και στην Ανατολή, όμως, το polo έχει τη θέση που του αρμόζει. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον Abdul Mateen, τον δέκατο και πιο όμορφο γιο του σουλτάνου του Μπρουνέι και έναν από τους πιο περιζήτητους εργένηδες στον κόσμο. Ο ίδιος, εκτός από σταρ του Instagram και συλλέκτης σπορ αυτοκινήτων, είναι και παθιασμένος με το polo. Μπορεί σε κάποια μέρη του κόσμου το polo να είναι συνυφασμένο με την αριστοκρατία και τον πλούτο, όμως στην Αργεντινή είναι το πιο δημοφιλές άθλημα, με τα μεγάλα ματς να προσεγγίζουν περισσότερους από 30.000 οπαδούς. Σημειώστε επίσης ότι 9 στους 10 καλύτερους παίκτες στον κόσμο είναι Αργεντίνοι. Υπάρχει μια λογική εξήγηση και γι’ αυτό… Ο Bill Buchanan, επικεφαλής του συνδέσμου εκτροφέων πόνι για το polo στην Αργεντινή, ισχυρίζεται: «Υπάρχει μια κουλτούρα γύρω από τα άλογα στη χώρα μας, γι’ αυτό το polo έγινε τόσο δημοφιλές. Αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι η γη μας, το έδαφος της χώρας μας, είναι το ιδανικότερο για την εκτροφή των μικρών αλόγων». Πάντως ο Αργεντίνος παίκτης και μοντέλο Ignacio «Nacho» Figueras είναι δίχως αμφιβολία ο «David Beckham του polo». Όταν τον προσέγγισε ο φωτογράφος Brice Weber σε dinner party που παρέθετε στα Hamptons η Kelly Klein, πρώην σύζυγος του Calvin, και του πρότεινε να ασχοληθεί με το modeling, ο ίδιος σκέφτηκε ότι έτσι αφενός θα κερδίσει έξτρα χρήματα και αφετέρου θα διαφημίσει στον κόσμο το άθλημά του.


Το αποτέλεσμα είναι ότι έγινε το πρόσωπο του Ralph Lauren και, ναι, έδωσε λίγο παραπάνω star και sexy quality στο polo παγκοσμίως. Ανάλογης φήμης και λάμψης είναι και ο ομοεθνής του Adolfo Cambiaso, ο οποίος το 2000 και το 2010 αναδείχθηκε ο καλύτερος αθλητής polo της δεκαετίας στην Αργεντινή. Στις 12 Ιουνίου του 2012, η βασίλισσα Ελισάβετ τού απένειμε ένα βραβείο επαινώ ντας την προσπάθειά του για εκπαίδευση των αλόγων χωρίς βία – πράγμα όχι και τόσο σύνηθες. Το καλύτερο κομμάτι του «σπορ των βασιλιάδων», όπως συμβαίνει συνήθως, είναι το στιλ. Οι παρευρισκόμενοι στους αγώνες polo, μαντέψτε…, δεν φοράνε T-shirt με το λογότυπο της αγαπημένης τους ομάδας. Στα γήπεδα αυτά συμβαίνουν από εμπορικές συμφωνίες εκατομμυρίων μέχρι γνωριμίες που θα οδηγήσουν σε γάμους (επίσης εκατομμυρίων). Οι κυρίες προτιμούν αέρινα φορέματα με μήκος μέχρι το γόνατο –φλοράρ ή παστέλ συνήθως–, πέρλες, headpieces, παπούτσια κομψά, αλλά όχι με λεπτό τακούνι, για να μη βυθίζονται στο χώμα. Οι κύριοι ακολουθούν την οδό του classic chic: παντελόνια chinos, λευκό πουκάμισο, blazer, pochette, παπούτσια oxford ή brogues, ίσως και γραβάτα. Ξέρω, δεν έχετε λάβει ακόμη πρόσκληση για να παραστείτε ως VIP σε κάποιον αγώνα polo. Το σημαντικό, όμως, είναι να έχετε ένα know-how και why για τα βασικά. Ας πούμε, λοιπόν, ότι κατακτήσαμε ένα πρώτο βήμα.

Popular
Recent
Style