του Βησσαρίωνα Ζέρβα*
Το νερό είναι μία από τις βασικές ανάγκες της ζωής – κανένας οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει όταν απουσιάζει. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η δημόσια παροχή νερού μας δεν είναι τόσο καθαρή όσο θα έπρεπε, ενώ αμφισβητείται βάσιμα το υψηλό χημικό της περιεχόμενο.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. Περιθωριοποιημένες ομάδες – γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία κ.α – συχνά υπόκεινται σε διακρίσεις όταν προσπαθούν να έχουν πόσιμο Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη, καθώς 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν. Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή. Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΕΡΟ
Το 2015 περίπου 844 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες πόσιμου νερού και, μόνο το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού διέθετε ασφαλείς υπηρεσίες καθαρισμού. «Η πρόσβαση στο νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα ζωτικής σημασίας για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Ωστόσο δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να το στερούνται», καταγγέλλει η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της UNESCO.
Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια. Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους. 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
Το νερό είναι ζωή και η ζωή είναι το νερό. Στο υγρό νερό βρίσκεται ο θεμέλιος λίθος και εντός του εμπεριέχεται η δύναμη από την οποία έχει χτιστεί και τροφοδοτείται με ενέργεια ολόκληρη η ζωή. Αυτή τη δομική και ενεργειακή ουσία, η οποία είναι ορατή με τη μορφή μεμβράνης πάνω στην επιφάνεια του νερού, κατονόμασε εύστοχα ως «αρχέγονη ουσία» ο Dr Peter Augustin στο διπλό σεμινάριο με θέμα “το Νερό” στο Langenargen στις 23/10/2011.
Το νερό εκτός αυτού έχει μία μνήμη και θυμάται με ποιες ουσίες και δονήσεις έχει έρθει νωρίτερα σε επαφή. Αυτές τις αποθηκεύει με τη μορφή:
- Φασματικών γραμμών, που μπορούν να γίνουν ορατές, με το διαχωρισμό φωτός
- δομές, αναγνωρίσιμες με τη βοήθεια φωτο-μικροσκοπίου, όταν το νερό έχει παγώσει ή έχει αποξηρανθεί
- καταστάσεις ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων, που μπορούν να μετρηθούν (ηλεκτρομαγνητικά)
ΕΤΣΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΖΩΗ:
Νερό + RNA/DNA = ο κινητήρας της ζωής. Όπως κάθε υγρό, και το νερό αποτελείται από ένα αέριο μέρος, το Η2Ο και το σταθερό μέρος, την «αρχέγονη ουσία». Αυτό το σταθερό/πυκνό μέρος το χαρακτήρισε ο Dr Augustin ως «πυκνό νερό», επειδή σε σύγκριση με το ρευστό νερό παρουσιάζει μία πυκνότητα της τάξης του 1,5κ ανά λίτρο αντί 1,0 κ ανά λίτρο.
Αυτή είναι η πυκνότητα όλων των ζωντανών κυττάρων και η πυκνότητα του ήλιου. Η ιδιότητα συστολής και ανάπτυξης αυτής της αρχέγονης ουσίας είναι ο λόγος που μπορούμε να μιλάμε και να κινούμαστε, επειδή το ρευστό υγρό αντικαθίσταται συνεχώς από πυκνό νερό. Eίναι ξεκάθαρος φυσικά ο βασικός ρόλος των νεφρών. Αυτά κατακρατούν το ελιξίριο της ζωής στο σώμα σε περίπτωση που συμβεί κάποιο σοκ που αφορά τα νεφρά, και έτσι φαίνεται πως ο μεταβολισμός υπηρετεί κατά πρώτο λόγο την παροχή ενέργειας.
Όταν ερωτήθηκε ο οργανισμός World Week Water “Πώς εκτιμάτε το H20;” η απάντηση ήταν «πολύτιμο». Το νερό είναι πολύτιμο – ειδικά το γλυκό νερό. Από όλο το νερό στη Γη, μόνο το 3% είναι φρέσκο. Ωστόσο, αυτό το 3% παρέχει πόσιμο νερό σε όλο το πλανήτη, προσφέρει τροφή μέσω της αλιείας και της άρδευσης των καλλιεργειών, είναι απαραίτητη για την αποχέτευση και την υγεία, παράγει ενέργεια μέσω φραγμάτων και φιλοξενεί ένα απίστευτο φάσμα βιοποικιλότητας. Παρά τη σπουδαιότητά της, η συζήτηση σχετικά με την περιβαλλοντική αξία του H2O και τον τρόπο ενσωμάτωσής του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.
Αναφορές:
4|2003: “Gentechnik” (Γενετική τεχνολογία)
6|2004: “Gentechnik-Folge 3: Die Hintergründe, warum die DNA im Zellkern als Erbsubstanz behauptet wurde” (Γενετική μέρος 3: τα παρασκήνια γιατί το DNA εντός του κυττάρου αποτέλεσε ονομάστηκε γενετικό υλικό)
5|2008: “Die Gentechnik: Das Positive und das Negative“ (Γενετική τεχνολογία: το θετικό και το αρνητικό)
3|2011: “Schöne Neue Medizin. Die personalisierte Medizin“ (Όμορφη Νέα Ιατρική. Η εξατομικευμένη ιατρική)
*Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox. Contact info: zervvis@yahoo.gr