Λίγα κομμάτια σε μια ανδρική ντουλάπα έχουν τόσο μεγάλη αλλά και ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθούν ανάλογη με των Chelsea boots. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα στη Βρετανία, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν ακόμη μια άγνωστη λέξη και η ιππασία αποτελούσε μια πολύ δημοφιλή δραστηριότητα μεταξύ των ευγενών. Μια ημέρα λοιπόν, καθώς η Βασίλισσα Victoria ίππευε το αγαπημένο της άλογο, τα κορδόνια από τις μπότες της μπλέχτηκαν στη σέλα. Κατευθείαν η Βασίλισσα ζήτησε από τον βασιλικό τσαγκάρη, τον J. Sparkes-Hall, να βρει κάποια λύση ώστε τα παπούτσια της ιππασίας να μπαινοβγαίνουν εύκολα και να μην έχουν κορδόνια. Έτσι, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το λάστιχο που είχε κατασκευάσει ο Charles Goodyear και είχε μεγάλη ελαστικότητα, τελειοποιώντας την μπότα και χαροποιώντας τη Βασίλισσα.
Ωστόσο, αυτές οι μπότες με λάστιχο, με την άνετη εφαρμογή και την παροχή προστασίας στο πόδι, πολύ γρήγορα πέρασαν από τα βασιλικά σαλόνια και στον υπόλοιπο κόσμο, με πολλούς εργάτες σε εργοστάσια αλλά και σε οικοδομές να μην μπορούν να τις αποχωριστούν. Δεν άργησαν όμως να εμφανιστούν και στις Ένοπλες Δυνάμεις, με πολλούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να τις φορούν στα χαρακώματα. Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός, στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, στο 128 Kings Road, άνοιξε το καφέ Fantasie, ένα από τα πρώτα που σέρβιραν εσπρέσο. Σιγά-σιγά οι άδειοι χώροι στη γύρω περιοχή άρχισαν να γεμίζουν με επιχειρήσεις που προσέλκυαν όλο και πιο ενδιαφέρουσα πελατεία. Σχεδιαστές, μποέμ, μουσικοί, συγγραφείς, επαναστάτες, καλλιτέχνες, μαύρα πρόβατα από καλές οικογένειες ξεκίνησαν να σταματούν σε αυτή τη γειτονιά με το όνομα Chelsea. Και όλο αυτό το κράμα ταλέντων άρχισε να γίνεται γνωστό στα media ως “Chelsea Set” και οι μπότες που φορούσαν ως “chelsea boots”.
Η επίδραση των Beatles:
Το ‘61, όταν οι John Lennon και Paul McCartney γύρισαν στο Λονδίνο, από τις συναυλίες τους στο Αμβούργο, έπεσαν πάνω σε μια βιτρίνα με ανδρικά παπούτσια, όπου σε περίοπτη θέση βρίσκονταν οι chelsea boots. Μπήκαν αμέσως μέσα στο κατάστημα κι επειδή δεν ήθελαν να ψωνίσουν από τα έτοιμα, ζήτησαν μια παραλλαγή αυτής της μπότας, αποκλειστικά γι’ αυτούς. Στενές, μυτερές, λίγο ψηλότερες από τον αστράγαλο και με τακούνι. Όχι με οποιοδήποτε τακούνι αλλά με το θρυλικό cuban heel: τετράγωνο και στο πάνω μέρος, ν’ ανοίγει ως τη μέση του παπουτσιού, παρόμοιο με το τακούνι των flamingo boots. Έμειναν στην ιστορία -όπως είναι φυσικό- ως “Beatles Boots”.
Η ιστορία των chelsea boots ποτέ δεν σταματά. Κι έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Μπορεί να μην έχουν εγκαταλείψει ακόμη τις σκηνές και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των rockstar αλλά είναι ένα βασικό και διαχρονικό κομψό παπούτσι, το οποίο μπορεί να φορεθεί είτε με ένα casual ντύσιμο είτε και με ένα πιο επίσημο με κοστούμι.