Ο Tom Wolfe είναι ο πιο stylish διανοούμενος -και λέω “είναι” γιατί ο Λύκος της Νέας Υόρκης θα θα τροφοδοτεί την σκέψη μας για πάντα.
Τα δυσάρεστα νέα του θανάτου του κάνανε τον γύρω του κόσμου αλλά εδώ κυριαρχεί το timeless κι όλα τα σχετικά με τον Wolfe έχουν πια ξεφύγει από τα όρια του χρόνου.
√ Το λευκό του κοστούμι, χειμώνα και καλοκαίρι.
√ Το homburg καπέλο του που είχε μια elegant δόση ειρωνείας προς τους southern gents των “σκοτεινών” χρόνων.
√ Τα δίχρωμα παπούτσια του που τάραζαν τη μικροαστική αισθητική κυρίως όταν τα ταίριαζε με πολύχρωμες κάλτσες.
√ Το μπαστούνι του. Ω αυτό το μπαστούνι με έμβλημα το κεφάλι ενός λύκου.
Γεννήθηκε το 1930 στην Virginia και στα ‘50s ξεκίνησε να δημοσιογραφεί σε τοπικά έντυπα μέχρι που η Washington Post τον ενέταξε στη συντακτική της ομάδα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, o Tom Wolfe μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστεί με την New York Herald Tribune και λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του best seller “The Electric Kool-Aid Acid Test”.
Τότε ήταν που ο Tom Wolfe έφερε ένα νέο στυλιζαρισμένο τρόπο γραφής στη δημοσιογραφία και γι’ αυτό, όσοι αρθρογραφούμε, του χρωστάμε πολλά.
Μέχρι το ρεύμα του New Journalism , ο δημοσιογράφος ήταν ένας αόρατος αφηγητής των facts ενώ ο Tom Wolfe έγραφε βιωματικά. Ο αρθρογράφος έγινε μέρος της ιστορίας κι ο Wolfe δεν έκανε καταγραφή των γεγονότων αλλά έγραφε την αλήθεια. Τη δική του αλήθεια.
Truth vs Facts
Αυτό το στυλ ασπάστηκαν πολλοί, μαζί τους κι ο Truman Capote κι έτσι τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70, η δημοσιογραφία άλλαξε πρόσωπο χάρη στον λύκο.
Το ιδιαίτερο στυλ του Wolfe είναι out there, στα βιβλία του όπως το πολυσυζητημένο “The Right Stuff” αλλά και στις συλλογές των άρθρων του όπως το “Radical Chic & Mau-Mauing the Flak Catchers”.
Tom is always there.
Photo: Getty Images/Ideal Image