Typhoon: Ο “τυφώνας” που καθαρίζει τις ελληνικές θάλασσες
[ssba]

Της Μαριανίνας Πάτσα

Η θάλασσα μπορεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, όμως φαίνεται πως μεγάλο μέρος της είναι γεμάτο με πλαστικό, είτε το βλέπουμε, είτε όχι. Το πρόβλημα ολοένα και εντείνεται, με πάνω από 8 εκατομμύρια τόνους νέων πλαστικών απορριμμάτων να καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Στη συνέχεια καταναλώνονται από τα ψάρια κι έτσι εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και επιστρέφουν στους ανθρώπους.

To Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη «ρίχνει» τον «Τυφώνα» στη μάχη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης. Πρόκειται για ένα ειδικής κατασκευής πλοίο το οποίο πλέει στη Μεσόγειο με στόχο τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ελληνικών ακτών.

Το υπερσύγχρονο «Typhoon», ναυπηγήθηκε στη Νορβηγία το 2004. Έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16. Διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης καθώς και εξοπλισμό πυρόσβεσης και καταπολέμησης πετρελαϊκής ρύπανσης. Επίσης έχει και ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών. Οι κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, είναι κατάλληλοι για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται. Το πλοίο στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό και εθελοντές.

Η δράση του όμως δεν περιορίζεται στον καθαρισμό αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της επιστήμης. Τα απορρίμματα καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων την οποία τηρεί το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον. Στόχος είναι να προσμετρηθούν αυτά τα στοιχεία στα εθνικά δεδομένα για τη θαλάσσια ρύπανση, αλλά και να μελετηθούν από τους ειδικούς επιστήμονες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Typhoon πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Λαυρεωτικής και στη νήσο Πάτροκλος. Μόνο τις πρώτες δέκα ημέρες, η ομάδα δράσης συγκέντρωσε συνολικά 4 τόνους απορριμμάτων.

Το όλο σχέδιο εντάσσεται στο «Project Typhoon» («Σχέδιο Τυφώνας»), μια πολύπλευρη και σημαντική πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον, που εκπληρώνει το όραμα του εμπνευστή και ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, να συμβάλει καθοριστικά στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών.

Την ώρα που τα πλαστικά έχουν εισβάλλει τόσο πολύ στο οικοσύστημα, που ακόμα και στον αρκτικό κύκλο χιονίζει πλαστικό (φέτος οι επιστήμονες ανακάλυψαν μικροσωματίδια πλαστικού από τα χιόνια της Αρκτικής μέχρι και των Άλπεων), πρωτοβουλίες σαν κι αυτές δίνουν ελπίδα στο μέλλον.

[ssba]
Popular
Recent
About Men