Ένα κύτταρο ξεχνά

του Βησσαρίωνα Ζέρβα

Τι εννοούμε όταν λέμε «κυτταρική μνήμη»; Μιλάμε απλώς για τις αναμνήσεις μας. Οι ερευνητές άρχισαν να προσθέτουν τη λέξη «κυτταρική», διότι πιστεύαμε ότι όλες οι μνήμες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι μνήμες αποθηκεύονται σε κυψέλες σε όλο το σώμα και είναι ακριβώς αυτό που θα αποκαλούσαμε «μνήμες».

Το 2004, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι εμπειρίες μας δεν ζουν μόνο στο μυαλό μας, αλλά καταγράφονται σε κυτταρικό επίπεδο σε ολόκληρο το σώμα μας και αποτελούν την πραγματική πηγή ασθενειών (Southwestern University Medical Center Dallas, Texas). Τα ψυχολογικά τραύματα, ο εθισμός και η κατάθλιψη μπορούν να προωθηθούν από μη φυσιολογικές αναμνήσεις μέσα στα κύτταρα. Οι ασθένειες που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή, υποψιάζονται οι επιστήμονες, ίσως να οφείλονται σε στρεβλωτικές αναμνήσεις προγραμματισμένες σε κύτταρα καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς τα κύτταρα αποκτούν αυτές τις μνήμες και ίσως να θεραπεύουν τις ασθένειες στις ρίζες τους, προσαρμόζοντάς τες. Ο δρ Eric Nestler, πρόεδρος του τμήματος Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, λέει ότι οι θε- ραπείες σήμερα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα μιας ασθένειας, αλλά όχι την αιτία της. Το άρθρο εξηγεί ότι ο δρ Nestler και άλλοι κυτταρικοί βιολόγοι, όπως ο δρ Susan Lindquist και ο βραβευμένος με Νόμπελ δρ Eric Kandel, ανακάλυψαν συγκεκριμένους χημικούς δείκτες στα κύτταρά μας, οι οποίοι φαίνεται να σηματοδοτούν το αν θα χρησιμοποιήσουν κάποιο γονίδιο ή όχι.

Το σώμα μας αποτελείται από επτά οκτάκις εκατομμύρια άτομα… Κάθε ένα από αυτά τα άτομα επηρεάζεται από τις σκέψεις μας. Κάθε φορά που έχουμε μια νέα σκέψη, δημιουργούνται νέες συνδέσεις ή νευρικές οδοί στον εγκέφαλό μας. Όταν έχουμε τις ίδιες σκέψεις ή τα συναισθήματα που ενεργοποιούνται αυτόματα από ένα συγκεκριμένο γεγονός, αυτό το συναίσθημα ή η σκέψη προέρχεται από ένα νευρικό δίκτυο που συνδέθηκε όταν συνέβη ένα γεγονός για πρώτη φορά.

Αυτά τα νευρωνικά δίκτυα είναι η κυτταρική μας μνήμη. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα παρόμοιο συμβάν, η ίδια μνήμη ενεργοποιείται και συνήθως δεν γνωρίζουμε συνειδητά από πού προέρχεται. Οι περισσότερες από τις απαντήσεις λαμβάνουν χώρα στον αυτόματο πιλότο. Η κυτταρική μνήμη είναι το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί στο εδώ και τώρα. Είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο πολλοί από εμάς έχουν τον ρόλο των γονέων μας στις σχέσεις μας ως ενήλικες, ακόμη και όταν το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να μη δράσουμε έτσι.

Ο όρος «ψυχοσωματικός» είχε διατυπωθεί με τη μεγαλύτερη ακρίβεια που μπορεί να αποδοθεί από τον Πλάτωνα, ο οποίος έλεγε ευθαρσώς ότι η Ιατρική δεν μπορεί να θεραπεύσει εξ ολοκλήρου μια ασθένεια όταν εστιάζει στο αποτέλεσμα, που είναι τα σωματικά συμπτώματα, και όχι ολιστικά στον άνθρωπο, συμβουλεύοντας: «… επειδή παραβλέπετε το ΟΛΟ, που έπρεπε επίσης να μελετηθεί, καθώς το μέρος δεν μπορεί ποτέ να γίνει καλά, εκτός αν γίνει το ΟΛΟ καλά.¨

*Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox. Contact info: zervvis@yahoo.gr,

Popular
Recent
Wellness