Positive Technology results in Positive Psychology

της Μαρίας Μυλωνά

Η εμφάνιση του COVID-19 έχει παγκοσμίως τεράστιο αντίκτυπο. Οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις είναι πολλές, βιώνουμε μια τεράστια υγειονομική κρίση. Τα μέτρα προστασίας έχουν υποχρεώσει τον κόσμο να μειώσει την κοινωνική αλλά και φυσική επαφή προκαλώντας απροσπέραστες ψυχικές συνέπειες. Η συνεχόμενη έκθεση σε στρεσογόνα νέα από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και το αναμάσημα αυτών των πληροφοριών προκαλεί αύξηση του στρες και της ανασφάλειας. Η υπερεπάρκεια είτε βάσιμων είτε αβάσιμων πληροφοριών, το αποκαλούμενο “infodemic”, παράγει αβεβαιότητα και αυξάνονται οι διατροφικές διαταραχές, τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες. Η χαμηλή ενσυνειδητότητα είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας σε όλα αυτά.

Η κοινωνική απομόνωση έχει αυξήσει το χρόνο μπροστά στις οθόνες: τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, τηλε-γυμναστική και πάει λέγοντας. Αυτή η κατάσταση αντιλαμβάνεται χειρότερα από τους έφηβους, οι οποίοι εξελίσσονται απ’ τη σύγκριση μεταξύ τους. Βασίζονται πολύ στους συνομήλικους για να κερδίσουν αποδοχή, να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους, να μειώσουν τα αισθήματα ανασφάλειας. Στερούμενοι αυτήν την επαφή, αυξάνεται το αίσθημα της μοναξιάς το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αίσθημα της ευτυχίας.

Παρόλα αυτά, στην τρέχουσα περίοδο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, Facebook, Teams, TikTok) είναι μια θετική και πολύτιμη στρατηγική. Χρησιμοποιούνται για να υπάρξει σύνδεση με φίλους, με ομάδες, με οργανισμούς, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τα συναισθήματα βαρεμάρας, αβεβαιότητας και άγχους λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής. Αντιμετωπίζεται η έλλειψη κοινωνικότητας οπότε μειώνονται τα καταθλιπτικά συναισθήματα, ανακουφίζεται ο φόβος και η αίσθηση ευτυχίας επανέρχεται. Τα χιουμοριστικά βίντεο με τον διασκεδαστικό χαρακτήρα είναι επίσης ευεργετικά. Τα exergames / video games (ποδηλασία, τρέξιμο, πινγκ-πονγκ, χορός, γιόγκα, κλπ.) είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος φυσικής άσκησης καθώς ενσωματώνουν τη σύνδεση και την κοινωνικότητα μέσω του παιχνιδιού- σημαντική πηγή ευημερίας στη ζωή μας. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα προηγμένο φαντασιακό σύστημα. Η βιωματική ανάπτυξη φαντασίας είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η πραγματικότητα σχετικά με την πρόκληση συναισθηματικής ανταπόκρισης, ένα τέλειο εργαλείο για τη διαχείριση του στρες.

Μια κρίση γεννά ευκαιρίες και η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να διαδοθεί η χρήση της θετικής τεχνολογίας προς όφελος της ψυχοσωματικής μας υγείας.

* Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of Surrey και πτυχίου (BSc) στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Empire College του State University of New York. Επίσης έχει πιστοποιηθεί στη εφαρμογή Ψυχομετρικών Τεστ από το University of Cambridge. E-mail: contact@mariamylona.gr

Popular
Recent
Wellness