10 Years MANCODE | 10 Women We Love

To MANCODE συμπληρώνει 10 χρόνια και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάζουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα αφιέρωμα που αντανακλά το DNA του MANCODE Society: Γυναίκες, άνδρες, αυτοκίνητα, μηχανές, προορισμοί, βιβλία, ταινίες, spirits, wines & cigars.

Ξεκινάμε με τις γυναίκες που μας εμπνέουν, iconic και σύγχρονες.

Maria Callas

Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες υψιφώνους παγκοσμίως και ένα διαχρονικό style icon, με τον μύθο της να παραμένει ζωντανός, άφθαρτος από τον χρόνο, ακόμη και τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατό της. Μια ζωή γεμάτη φιλοδοξίες, υπερβάσεις, επιτυχίες, χαρές, μεγάλους έρωτες αλλά και ανασφάλειες, απογοητεύσεις, προδοσίες, ανατροπές και πισώπλατες μαχαιριές. Σε μια αδιάκοπη μάχη να αγαπηθεί αλλά και να δείχνει πάντα λαμπερή και άτρωτη ως ντίβα της όπερας.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1951 η Callas ανοίγει τη σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με τον “Σικελικό Εσπερινό”, εμφάνιση που θα της προσφέρει μεγάλη αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών η Σκάλα θα γίνει η σκηνή που θα μεγαλουργήσει, σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων. Τη δεκαετία του ’60 έδωσε δύο ιστορικές για την Ελλάδα ερμηνείες, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (τη “Νόρμα” του Βιντσέντζο Μπελίνι και τη “Μήδεια” του Λουίτζι Κερουμπίνι, αμφότερες σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή). Το 1965 αποθεώνεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας, και συγκεκριμένα στην “Τόσκα” του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli, στο Covent Garden του Λονδίνου.

Brigitte Bardot

Και ο θεός έπλασε την Brigitte Bardot…μια γυναίκα σταρ που δεν άφησε αδιάφορο κανένα άνδρα. Αντισυμβατική, κυνηγά το όνειρο της υποκριτικής χωρίς όρια, παντρεύεται, χωρίζει, αλλάζει εραστές, δέχεται απειλές από άλλες γυναίκες και από τρομοκρατικές οργανώσεις, μέχρι που το 1972 αποφασίζει να αλλάξει τρόπο ζωής. Στην πλήρη ωριμότητά της σήμερα, κατοικεί μόνιμα στο Saint Tropez και ως ένθερμη ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ζώων, ασχολείται με τον οργανισμό που έχει ιδρύσει η ίδια γι’ αυτό τον σκοπό, υπερασπιζόμενη σθεναρά τις θέσεις της: “Πολεμώ για το ζώο που είμαι εγώ. Δεν ανήκω στο ανθρώπινο γένος. Δεν θέλω να ανήκω εκεί, νιώθω διαφορετική, σχεδόν αφύσικη”. Δεν θέλει να τη θυμούνται πια ως διαχρονικό sex symbol αλλά ως μια γυναίκα που ανέτρεψε στερεότυπα.

Michelle Obama

Πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα, πολλές φορές βρίσκουμε μια δυναμική και σπουδαία γυναίκα. Και στην περίπτωση του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama, η γυναίκα του Michelle Obama, το αποδεικνύει περίτρανα. Υπήρξε η πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρώτη Κυρία στην ιστορία του κράτους. Διαφορετική από τις προκατόχους της, έδειξε από την πρώτη στιγμή τη διάθεση να λάβει κοινωνική δράση και να δημιουργήσει ένα κλίμα πιο ανοιχτού και φιλόξενου Λευκού Οίκου.

Αρκετές κατακτήσεις, την περίοδο του 2009 έως το 2017, φέρουν την υπογραφή της. Από την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, την αλλαγή στάσης των οικογενειών ως προς την επιδίωξη ενός πιο υγιεινού και σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής, μέχρι και τη δυναμική στήριξη του συζύγου της καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας. Ταυτόχρονα, μεγάλωνε με αγάπη και φροντίδα τις δύο κόρες της κάτω από την αδυσώπητη ματιά των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σήμερα, είναι συγγραφέας του παγκόσμιου best seller “Becoming: Η δική μου ιστορία”, αρθρογραφεί τακτικά και διατηρεί τη δική της σειρά podcast στο Spotify, με τίτλο “The Michelle Obama Podcast”.

Monica Bellucci

Η Monica Bellucci είναι σαν το παλιό, καλό κρασί. Μεγαλώνει αργά και όσο μεγαλώνει, τόσο ομορφαίνει. Ο χρόνος είναι καλός της φίλος, δεν την κυνηγάει. Στο μυαλό των ανδρών “κυκλοφορεί” σε διάφορες “εκδοχές”. Για άλλους είναι η σταρ του Χόλυγουντ, για κάποιους άλλους η ιδανική σύζυγος, ερωμένη ή και μητέρα. Αναμφίβολα μια εκρηκτική γυναίκα, με πάθος και ερωτισμό που μας κρατά καθηλωμένους. Είναι η γυναίκα που θα ποζάρει με ευκολία στο κόκκινο χαλί και με την ίδια άνεση θα μαγειρέψει σπαγγέτι για το κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα.

Στην Ιταλία έγινε γνωστή πριν κλείσει τα 18 της. Οι ιδανικές αναλογίες και το διαπεραστικό βλέμμα της, την κατέταξαν στα πιο δημοφιλή μοντέλα της χώρας. Ο υπόλοιπος πλανήτης έπρεπε να περιμένει έως το 1990 για να γνωρίσει το ταλέντο της, όταν και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στη μεγάλη οθόνη. Μέσα στο χρόνο η Bellucci απέδειξε πως ξέρει τι θέλει από τη ζωή της αλλά και πώς να το κατακτά. Και διανύοντας την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, έχει καταφέρει να κερδίσει τον χρόνο και εμείς δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε μπροστά της.

Photo Credit: Ferdinando Scianna

Catherine Deneuve

Το ντεμπούτο της το έκανε ως Catherine Dorléac στο φιλμ του André Hunebelle, “The Twilight Girls.” Ήταν 12 ετών και ο ρόλος της δεν είχε καν όνομα. Δεν ασχολήθηκε ξανά με την υποκριτική, παρά μόνο όταν έγινε 17 ετών, για να βγάλει λίγα χρήματα. Ο ρόλος της ως “Lola” στην ταινία “Ladies Man” του Jacques-Gérard Cornu, ήταν που την καθιέρωσε, τότε που δεν ήξερε καν αν ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Από μικρή όμως είχε κάτι πολύ ξεχωριστό. Ήταν όμορφη, θελκτική, με sex appeal και γοητεία. Συνεργάστηκε με δύσκολους σκηνοθέτες, όπως οι Luis Buñuel και Roman Polanski, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στην Αμερική με έργα “πολύπλοκα” για το αμερικανικό κοινό της εποχής.

Έντονα πολιτικοποιημένη από το 1972 μέχρι και σήμερα, έχει βάλει την υπογραφή της σε δεκάδες διαμαρτυρίες που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων, την κατάργηση της θανατικής ποινής και τις παράνομες αμβλώσεις. Υπήρξε μοντέλο, τραγουδίστρια, ηθοποιός, πολιτική persona και μούσα του YSL. Η Catherine Deneuve συνεχίζει να μας εμπνέει μέχρι σήμερα…

Photo Credit: Kate Barry

Jane Birkin

Κατάφερε να διακριθεί τόσο τον χώρο του κινηματογράφου όσο και αυτόν της μουσικής, και παράλληλα στον κόσμο της μόδας. Η Jane Birkin, το σαγηνευτικό κορίτσι, με τα καστανά ίσια μαλλιά, τα μεγάλα μπλε μάτια και τη bohemian αισθητική, δεν άργησε να γίνει σύμβολο του παριζιάνικου στυλ και χαρακτηριστική φιγούρα των δεκαετιών του ’60 και ’70. Ηθοποιός αλλά και μουσικός, μας συστήθηκε στην ταινία “Blow Up” (1966) του θρύλου Michelangelo Antonioni ενώ τρία χρόνια αργότερα στάθηκε δίπλα στα ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, Alain Delon και Romy Schneider, στην ταινία “La Piscine.”

Σήμερα, ενώ έχει αποσυρθεί από τη μεγάλη οθόνη, ασχολείται κυρίως με τη μουσική, δίνοντας παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, έχει εργαστεί εθελοντικά για τη Διεθνή Αμνηστία, ταξιδεύοντας στη Βοσνία και τη Ρουάντα και βοηθώντας μικρά παιδιά, ενώ έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με το Ordre Νational du Mérite.

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Alicia Vikander

Η Alicia Vikander έχει έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο να δείχνει σέξι και δυναμική ταυτόχρονα. Η Σουηδή ηθοποιός μπήκε στο ραντάρ του Χόλυγουντ το 2015 όταν συμπρωταγωνίστησε στην ταινία “The Danish Girl”, ρόλος που της χάρισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Αν και αρχικά σπούδασε στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου της Σουηδίας, οι πολλοί τραυματισμοί που αντιμετώπισε την ώθησαν να αποχωρήσει από τη σκηνή. Ξεκινώντας από δεύτερους ρόλους σε σουηδικές ταινίες μικρού μήκους αλλά και με τη συμμετοχή της σε σειρές της τοπικής τηλεόρασης, δεν άργησε να ξεχωρίσει και να καταξιωθεί ως παγκόσμια σταρ.

Λόγω του ότι η ηθοποιός μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της, χωρίς πατρικό πρότυπο, είναι μία από τις προσωπικότητες του Χόλυγουντ που έχουν συνταχθεί σθεναρά υπέρ του #MeToo.

Photo Credit: Peter Lindbergh

Penélope Cruz

Το μεσογειακό της ταπεραμέντο, ο αβίαστος αισθησιασμός της, το σαγηνευτικό της βλέμμα και η ισπανική προφορά της είναι μερικά από τα στοιχεία που αγαπάμε στην Penelope Cruz. Μας την σύστησε ο σκηνοθέτης Bigas Luna, όταν η ίδια ήταν 17 ετών στην ταινία “Jamón, Jamón” ενώ λίγο καιρό αργότερα ακολούθησε η βραβευμένη με Όσκαρ ξενόγλωσση ταινία “ Belle Époque ”, κατατάσσοντάς την στις σύγχρονες πρωταγωνίστριες του ισπανικού σινεμά. Δεν άργησε να γίνει η μούσα του διάσημου σκηνοθέτη Pedro Almodóvar, παραμένοντας και μετά από 2 δεκαετίες (έχουν συνεργαστεί σε 5 ταινίες).

Τριάντα χρόνια μετά από τη χρονιά που την είδαμε στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά, διατηρεί τη λάμψη και τη γοητεία της. Στην Ισπανία τη λατρεύουν σαν θεά. Όχι και άδικα, αν αναλογιστούμε ότι είναι η πρώτη -και η μόνη- που έχει κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο. Εμείς πάντως δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί τους.

Photo Credit: Peter Lindbergh

Veruschka von Lehndorff

Γεννήθηκε στην αριστοκρατική οικογένεια Lehndorff-Steinort, σε ένα παλάτι στη Δυτική Πρωσία. Όταν ο πατέρας της εκτελέστηκε, η οικογένειά της έχασε όλη την περιουσία και μεγάλωσε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι το 1945. Ποτέ δεν το έβαλε κάτω, βγήκε ακόμη πιο δυνατή από τις δυσκολίες και έγινε ένα από τα σπουδαιότερα supermodels της δεκαετίας του ‘60.

Ο πατέρας της υπήρξε ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που αποπειράθηκαν -αποτυχημένα- να δολοφονήσουν τον Χίτλερ στην Επιχείρηση Βαλκυρία. Ενώ στην αρχή κατάφερε να ξεφύγει, στη συνέχεια παραδόθηκε προκειμένου να γλιτώσει η οικογένειά του. Η Veruschka αν και σπούδασε καλές τέχνες στο Αμβούργο, όταν εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, την ανακάλυψε ο φωτογράφος Ugo Mulas. Από τότε βρέθηκε στα εξώφυλλα των πιο διάσημων περιοδικών μόδας των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 και συνεργάστηκε με τον Salvador Dali και τον Peter Beard.

Έκτος από τη δουλειά της σαν μοντέλο, εξασφάλισε μία πεντάλεπτη εμφάνιση στο cult έργο του Michelangelo Antonioni “Blowup”, το 1966, μια σκηνή που αργότερα ψηφίστηκε ως η πιο σέξι στην ιστορία του κινηματογράφου, κάνοντάς τη γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το περιοδικό Life γι’ αυτή τη σκηνή της αφιέρωσε το εξώφυλλό της, με τον τίτλο “The Girl everybody stares at”.

Photo Credit: Franco Rubartelli

a Seydoux

Με γαλλική κομψότητα, φυσική ομορφιά και αέρα μιας δυνατής, ανεξάρτητης γυναίκας, η Léa Seydoux συνδυάζει κλασικά και μοντέρνα στοιχεία. Μια γυναίκα του σήμερα. Συμμετέχοντας σε ανεξάρτητες ευρωπαϊκές παραγωγές όπως το “La vie d’Adèle”, σε ταινίες του James Bond, δοκιμάζει τα όρια των υποκριτικών ικανοτήτων της παράλληλα με τη σοφιστικέ παρουσία της.

Εκτός της μεγάλης οθόνης υπήρξε πρωτεργάτης του #MeToo κινήματος. Με ένα μακροσκελές κείμενο στον Guardian το 2017, μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον Harvey Weinstein, παροτρύνοντας και άλλες γυναίκες να βγουν να μιλήσουν.

Photo Credit: Max Vadukul

Popular
Recent
10 Years MANCODE